Joka kodista löytyy yleensä sähköliesi, jonka käyttö saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia. Kipuilun syitä voi olla esimerkiksi lieden hitaus, epätasainen paistotulos tai nykypäivänä usein- sähkön hinta. Jos haluat tehdä uuniruokaa nopeasti myös vanhalla liedellä, jossa ehkä ei ole kaikkia moderneja ominaisuuksia, tässä muutama helppo ja nopea idea!
Tavallisen lieden käyttö
Jos käytössäsi on vanhempi liesi, laita se aina lämpeämään heti aluksi ennen kuin alat esivalmistaa ruokaa. *Vinkki! Monessa liedessä on grillivastus, käytä sitä uunin esilämmityksessä! Nopeuttaa huimasti koko prosessia. Joissakin uuneissa on kiertoilmatoiminto, sillä saat myös lieden nopeasti lämpimäksi. Myös sähköä kuluu vähemmän kun uuni on päällä vähemmän aikaa.
Jos lämpö jakautuu epätasaisesti, kierrä vuokaa uunissa kerran paiston aikana. Ei pakollista, mutta tasoittaa paistotulosta. Näin voi käydä myös kiertoilmauunissa, koska kiertoilmatoiminto on usein toteutettu puutteellisesti, varsinkin edullisemmissa malleissa.
Käytä matalia uuninkestäviä vuokia, jotta ruoka kypsyy nopeammin. Esimerkiksi lapsiperheessä kannattaa kuitenkin miettiä ruoan riittävyys niin että saat lämmitettyä ruokaa vielä seuraavanakin päivänä. Helpottaa arjen sujuvuutta todella paljon kun ruokaa ei tarvitse valmistaa päivittäin.
Arkiruokaa
Huomioi että makaronia tai riisiä ei tarvitse kypsentää, vaan voit laittaa kaikki aineet vuokaan ja uuniin kypsymään 🙂 Aikaa jää muihin arjen askareisiin sillä välin kun ruoka valmistuu itsestään. Hyödynnä kaupan pakastealtaasta löytyvät tuotteet, esimerkiksi pilkottu sipuli ja kasvissekoitukset. Pidä näitä aina pakastimessa varalla, jotta saat nopeasti ruuan uuniin valmistumaan. Pakastimessa kannattaa pitää myös lihatuotteita, jotka saat melko nopeasti sulatettua kun upotat pakkauksen kuumaan veteen. Toinen vaihtoehto on kypsentää lihat ennen pakastamista, ja napata sieltä suoraan käyttöön.
*Vinkki! Muista että voit soveltaa! Jos kaapissasi on vanhenevia tuotteita, tai ei löydy juuri samaa määrää aineksia mitä ohjeessa lukee, muuttele sen mukaan mitä kaapista löytyy. Muista kuitenkin: sen verran kannattaa noudattaa ohjetta että nesteen ja kuivatuotteen suhde pysyy oikeana.
Helpot ruokaohjeet
Kinkku- tai mikä vaan- kiusaus 🙂
1 kg peruna-sipulisekoituspussi pakastealtaasta
250-400 g kinkkusuikaleita (tai kanasuikale, jauheliha, soijarouhe tms.)
(100-170 g sinihomejuustoa, maun mukaan)
n. 3 tl suolaa (vähennä jos käytät homejuustoa)
n. 3 tl mustapippuria
6 dl ruokakermaa (voit korvata osan maidolla)
Uuni kuumenemaan (nopeasti grillivastuksella) 225 asteeseen. Voit sulattaa mikrossa perunasipulisekoitusta (nopeuttaa kypsymistä). Jos käytät grillivastusta, muista vaihtaa tavalliselle lämmitysasetukselle ennen kun laitat ruuan kypsymään.
Sekoita muut paitsi ruokakerma isossa kulhossa ja kaada uunivuokaan. Tasoita pinta ja kaada ruokakermat joukkoon. Kypsennä uunissa alatasolla n. 45-60 min.
HUOM! Jos käytät jauhelihaa tai kanasuikaleita, kypsennä liha ensin. Soijarouhe valmistetaan myös pussin kyljessä olevan ohjeen mukaan ennen uunivaihetta.